1) CE ESTE CATARACTA?
Cataracta este opacifierea cristalinului natural, amplasat in interiorul ochiului , in spatele irisului si al pupilei. In stare normala, cristalinul este transparent si are rolul de a focaliza lumina care patrunde in ochi si de a produce in acest fel imagini clare pe retina, care ulterior pe calea nervului optic sunt transmise la creier.
Pierderea transparentei cristalinului, adica cataracta, duce la blocarea luminii care patrunde in ochi, impiedicand in acest fel formarea imaginii clare pe retina.
2) CARE SUNT SIMPTOMELE CATARACTEI?
- Cataracta se manifesta prin scaderea progresiva a vederii pe parcursul mai multor luni sau ani.
- Vedere cetoasa, fara durere oculara.
- Culorile sunt sterse, avand o tenta maronie.
- Nevoia schimbarii frecvente a ochelarilor.
Datorita aparitiei miopiei cristaliniene pacientii vad la aproape mai bine, chiar pot citi fara ochelari, dar din pacate aceasta stare “ de bine “ este tranzitorie si marcheaza debutul cataractei. Aceasta vedere slaba nu poate fi corectata prin ochelari, decat in faza incipienta a cataractei.
- In functie de forma clinica a cataractei, unii pacienti prezinta vedere mai slaba ziua, disconfort la lumina puternica, altii prezinta vedere mai buna seara, in lumina difuza .
De exemplu, in cataracta subcapsulara posterioara sau polara posterioara, vederea este mult mai slaba ziua in lumina puternica, datorita faptului ca pupila se strange, si patrunderea luminii in ochi se loveste de opacitatea cristaliniana centrala. Seara, in semiobscuritate, acesti pacienti vad mai bine pentru ca pupila se dilata, iar lumina patrunde in ochi pe la periferia opacitatii.
3) CAUZELE APARITIEI CATARACTEI
Principala cauza a cataractei senile este inaintarea in varsta. Odata cu inaintarea in varsta, structura proteinelor din interiorul cristalinului este alterata, ceea ce duce la opacifierea acestuia. Cataracta afecteaza 10 % din persoanele cu varsata sub 65 de ani, 30% din persoanele cu varsata intre 65 si 75 ani, 50% din persoanele cu varste cuprinse intre 75 si 85 ani si 70% din persoanele cu varsta peste 85 de ani.
Cataracta senila reprezinta o manifestare a procesului de senescenta a organismului. Aparitia acesteia la o varsta mai tanara la unii subiecti depinde de fondul biologic si genetic al organismului.
Cataracta poate apare insa si la nastere sau in primele luni ale vietii copilului, ca urmare a unor probleme ereditare, sau ca urmare a unor boli contactate de mama in timpul sarcinii (cataracta congenitala).
Alti factori care predispun la aparitia cataractei sunt :
– expunerea excesiva la radiatiile UV (lumina naturala), lumina artificiala (saloanele de bronzat);
– diabetul zaharat decompensat ( cu valori glicemice mari);
– tratamentul cronic cu corticosteroizi;
– tratamentul cu raze X;
– alte boli oftalmologice precum : glaucomul, uveitele, retinita pigmentara, operatia de vitrectomie posterioara, operatia de glaucom, traumatismele oculare;
– fumatul afecteaza cristalinul prin radicalii liberi;
– consumul cronic de alcool, etc.
4) CARE SUNT TIPURILE DE CATARACTA
- Cataracta congenitala
Aceasta este prezenta la nastere sau apare in primele luni de viata ale copilului. Ea trebuie operata imediat, astefel incat sa nu impiedice dezvoltarea vederii.
- Cataracta nucleara
Este cea mai frecventa forma de cataracta si se caracterizeaza prin opacifierea preponderenta a nucleului cristalinian.
- Cataracta corticala
Se caracterizeaza prin opacifierea cortexului cristalinian, care este situat intre capsula cristalinului si nucleu.
- Cataracta subcapsulara anterioara sau posterioara
Se caracterizeaza prin opacifierea portiunii din imediata vecinatate a capsulei anterioara sau posterioare a cristalinului, in general in zona centrala.
- Cataracta patologica
Cataracta patologica apare in asociere cu diabetul zaharat sau alte boli ale pacientului.
- Cataracta traumatica
Apare ca urmare a unor traumatisme oculare, contuzii , plagi sau dupa electrocutare.
5) IN CAT TIMP EVOLUEAZA CATARACTA?
Opacifierea cristalinului este de obicei progresiva, pe parcursul mai multor luni sau ani.
6) ESTE GREU DE STABILIT DIAGNOSTICUL DE CATARACTA?
Pentru a pune diagnosticul de cataracta, pacientul trebuie examinat la biomicroscop, la un aparat care are o lampa cu fanta. In faza avansata, cand vorbim de cataracta matura, aceasta se manifesta prin pupila alba, care se poate vedea cu ochiul liber, la lumina zilei. Mai dificila poate fi examinarea retinei, a FO ( fundului de ochi), care trebuie facuta intotdeauna dupa dilatarea pupilei si care poate fi ingreunata de gradul de opacifiere al cristalinului. Aceasta examinare este obligatorie pentru a putea exclude sau confirma asocierea unor boli retiniene care pot fi responsabile de vederea slaba si dupa operatie. In cazul cataractei albe, examinarea FO nu se poate face si din acasta cauza, putem avea uneori surprize dupa operatie. Surprize neplacute, operatie perfecta si totusi pacientul nu vede datorita unor boli retiniene asociate precum degenerescenta maculara senila, glaucomul avansat, leziuni corio-retiniane centrale, edem macular diabetic sau de alta etiologie, tromboza de vena centrala retiniana(VCR) sau de ram venos, obstructie de artera centrala retiniana (ACR), etc. In cazul cataractelor avansate se efectueaza ecografie oculara, dar ea nu ne poate da detalii despre toate bolile retinei, ci doar despre existenta unei dezlipiri de retina, degenerescenta vitreana , hemoragie vitreana, tumori intraoculare. De aceea, discutia cu pacientul si familia acestuia (anamneza si istoricul bolii), examinarile oftalmologice mai vechi, de la noi sau de la alti colegi, retetele de ochelari ne pot uneori atrage atentia asupra coexistentei cataractei cu o boala retiniana, ce poate intuneca prognosticul visual postoperator.
7) CUM SE TRATEAZA CATARACTA?
Schimbarea ochelarilor poate fi benefica in stadiile incipiente, dar dupa ce opacitatile cristaliniene devin dense, nu pot fi “eliminate” , desigur de ochelari.
Nu exista, in prezent, nici un tratament medical care sa-si fi demonstrat eficacitatea in “ dizolvarea” cataractei.
Singurul tratament eficient al cataractei este cel chirurgical.
8) CE INVESTIGATII SUNT NECESARE PENTRU OPERATIA DE CATARACTA?
Este necesar un examen complet al ochiului si un examen general, care trebuie sa contina examen cardiologic, analize uzuale de sange (glicemie, VSH, hemoleucograma, coagulograma), depistarea si asanarea unor focare de infectie, dentare , sinusale, etc.
Consultul oftalmologic complet cuprinde :
1) evaluarea acuitatii vizuale;
2) masurarea presiunii intraoculare;
3) autokeratorefractometrie;
4) examinarea polului anterior la biomicroscop;
5) examinarea retinei;
6) biometrie pentru a stabili tipul si dioptria cristalinului artificial de implantat;
7) ecografie oculara;
8) numararea celulelor endoteliale.
Costul acestor investigatii este 200 pana la 300 lei, in functie de complexitatea investigatiilor.
9) CAND SE OPEREAZA CATARACTA?
Operatia de cataracta se efectueaza atunci cand pacientul nu –si mai poate desfasura activitatea de zi cu zi, cu alte cuvinte cand doreste pacientul. Prin tehnicile moderne de chirurgie laser si facoemulsificare nu mai este necesar sa asteptam pana ce cataracta “se coace”, ea se poate opera in orice stadiu. Rezultatele sunt mai bune si operatia se face in conditii de mare securitate in fazele mai putin avansate. In final, noi recomandam interventia de cataracta de la o vedere mai slaba de ½, dar desigur, pacientul hotaraste ,daca vrea sa se opereze mai devreme sau mai tarziu in functie de varsta, de activitatea pe care o desfasoara, de bolile generale sau oculare asociate.
10) EXISTA CONTRAINDICATII PENTRU OPERATIA DE CATARACTA?
Nu exista pacienti care sa nu poata fi operati de cataracta, in conditiile in care operatia se efectueaza cu anestezie topica sau loco-regionala si dureaza aproximativ 10 minute. Exista boli care pot temporiza interventia chirurgicala precum, accidentul vascular- cerebral si infarctul miocardic, pentru o perioada de 4-6 luni, si de asemenea toate afectiunile acute pana la vindecarea lor.
11) CE APARATURA UTILIZAM PENTRU OPERATIA DE CATARACTA?
In clinica “Laser Optisan” operatia de cataracta se efectueaza prin trei metode.
1) Prima si cea mai moderna tehnica este chirurgia laser a cataractei.
Suntem primii din Romania care practicam chirurgia laser a cataractei.
Utilizam laserul LensX. Este primul laser din lume acreditat pentru chirurgia cataractei si efectuarea flapului in chirurgia refractiva. In toata lumea exista doar 200 de aparate laser LensX pentru chirurgia cataractei.
Primul laser de cataracta in Romania s-a instalat la Clinica noastra, “LaserOptisan”, in 10 decembrie 2012. Este o tehnologie de varf, de ultima ora, lansata oficial in primavara anului 2011 la Congresul Societatii Americane de Chirurgie a Cataractei si Chirurgie Refractiva, de la San Diego. In domeniul oftalmologiei, Romania poate fi considerate varf de lance in Europa, iar Clinica noastra “ Laser- Optisan “ varf de lance in Romania.
Aceasta tehnologie revolutioneaza chirurgia cataractei, standardizeaza practic operatia de cataracta; o aduce la perfectiunea maxima, deoarece peste 50% din etapele efectuate pana in prezent manual vor fi efectuate de LASER.
LensX este un laser “femtosecund pulses” in infrarosu cu o lungime de unda de 1030 nm. Energia “in infrarosu” trece prin tesuturi si activeaza doar la nivelul la care este programata, nu dauneaza endoteliului cornean, cum este cazul energiei utilizate de aparatul de facoemulsificare (ultrasunetele).
Laserul LensX are incorporat in el un OCT, un computer tomograf ocular si toate manevrele sunt controlate cu precizie la nivelul micronilor, precum efectuarea capsulorexisului, a inciziilor, fragmentarea cristalinului. Este cea mai moderna operatie – Operatia de cataracta fara bisturiu, la care visam cu totii, demult. Cred, ca tehnologia invinge cand vorbim de chirurgia cataractei prin laser.
2) A doua metoda, cea mai populara inca este chirurgia cataractei prin facoemulsificare, cu ajutorul ultrasunetelor.
Utilizam aparatul ultramodern de facoemulsificare Infiniti R Vision System, produs de firma ALCON, dotat cu sonda de faco-fragmentare Ozil. Microscopul operator Zeiss este echipat cu biom pentru vizualizarea retinei, cu post de vizualiare pentru ajutororul chirurgului si cu redare pe monitor si inregistrare DVD a tuturor operatiilor. In clinica noastra toate operatiile de cataracta sunt transmise in direct pe un monitor in sala de asteptare incat membrii familiei pot asista la efectuarea interventiei chirurgicale. In urmatorii ani speram ca tehnica sa se poata efectua integral cu ajutorul laserului.
3) A treia metoda, si cea mai veche este extractia extracapsulara clasica a cristalinului, cu implant de cristalin artificial de CP, care a fost efectuata pentru prima data la Cluj, in anul 1992, de maestrul meu Col. Dr. Ioan Horge. Metoda este valabila si in ziua de astazi, dar in prezent o utilizam doar in cataractele foarte vechi, cu nucleu cristalinian dur. Tehnica a stat la baza dezvoltarii chirurgiei moderne a cataractei.
12) CE TIP ANESTEZIE UTILIZAM PENTRU CHIRURGIA CATARACTEI?
Utilizam doua tipuri de anestezii:
- topica : care consta in instilarea in sacul conjunctival a 1-2 picaturi de solutie sau gel anestezica, de 3 ori la interval de 2 minute.
Pacientul nu simte durere in timpul operatiei, doar atingerile si solutia, care iriga ochiul o percepe ca “rece”, nu vede ce se intampla in timpul operatiei.
Se poate administra o premedicatie, care sa elimine anxietatea.
- loco-regionala : care consta in efectuarea unei injectii parabulbare (langa ochi), in pleoapa inferioara, cu xilina 2%, fara adrenalina.
13) CARE ESTE DURATA DE SPITALIZARE PENTRU CHIRURGIA CATARACTEI?
In clinica noastra operatia de cataracta se efectueaza in ambulator ( nu se interneaza pacientul), dar din motive de comoditate personala sau pentru decontarea unor cheltuieli prin casa de asigurari, in unele spitale se practica o internare de 1-2 zile.
14) OPERATI CATARACTA LA AMBII OCHI?
In clinica noastra efectuam operatia de cataracta la un singur ochi intr-o sedinta ambulatorie. In cazul in care ambii ochi necesita operatie, interventia se face pe rand, la fiecare ochi separat, la intervale de timp diferite, in general la o saptamana (nu in aceeasi zi la ambii ochi ) din motive de prudenta, riscul de infectie este mai mare in primele 48 de ore dupa operatie.
15) IN CE CONSTA OPERATIA PROPRIU-ZISA?
a) Chirurgia laser a cataractei – comporta trei etape:
I etapa : Laserul femtosecond ghidat cu ajutorul tomografului in coerenta optica efectueaza cu maxima precizie :
– inciziile corneene in 3 planuri, cu o adancime, lungime si locatie foarte precisa, care nu vor genera astigmatism postoperator;
– capsulorexisul (rotund, central, cu diametrul de 4.9-5.1 mm, este foarte important in cadrul implantarii cristalinelor artificiale multifocale si torice;
– fragmentarea nucleului cristalinian in 2-4-6 fragmente, radiare sau 2 circulare, pentru a reduce energia ultrasunetelor din etapa urmatoare.
II etapa : Aparatul de facoemulsificare Infiniti, cu ajutorul ultrasunetelor , a sondei Ozil si a canulei de irigatie/ aspiratie bimanuala indeparteaza nucleul si masele cristaliniene.
III etapa si ultima: consta in implantare in sacul cristalinian a cristalinului artificial ales si sigilarea inciziilor prin hidratarea lor.
b) Chirurgia cataractei prin tehnica facoemulsificarii comporta
urmatoarele etape: dupa efectuarea inciziilor corneene cu cutite precalibrate de unica utilizare, efectuam capsulorexisul, decuparea capsulei anterioare a cristalinului opacifiat cu o pensa foarte fina sub protectia unor substante vascoelastice ( decuparea capsulei anterioare este centrala, rotunda, continua, cu un diametru optim de aproximativ 5 mm). Apoi cu ajutorul aparatului de facoemulsificare cu ultrasunete se fragmenteaza si se aspira cristalinul opacifiat, adica cataracta, dupa care prin aceeasi incizie se implanteaza un cristalin artificial foldabil (pliabil), pe care pacientul nu-l poate vedea sau simti, acesta devenind o parte integrata a ochiului. Incizia prin care se scoate cataracta si se introduce cristalinul artificial nu necesita de obicei fire de sutura, aceasta inchinzandu-se prin hidratare la sfarsitul operatiei.
c) Extractia extracapsulara clasica consta intr-o incizie sclero-corneana larga, pe 120 grade, prin care se scoate “manual”, de fapt cu ajutorul unor instrumente fine nucleul cristalinian intreg, apoi se aspira cortexul si se introduce cristalinul artificial. Aceasta plaga necesita sutura cu 5-7 fire , care sunt plasate cu nodul “ingropat” in plaga, incat nu necesita suprimarea lor.
16) CE TIPURI DE CRISTALINE ARTIFICIALE RECOMANDATI?
Clinica Laser Optisan foloseste cele mai moderne tipuri de cristaline artificiale foldabile. Cristalinele foldabile Acrysof au avantajul de a putea fi implantate prin incizii mici de 2-2.2 mm. Aceste tipuri de cristaline sunt cele mai utilizate pe plan mondial in chirurgia cataractei, peste 70 milioane de cristaline Acrysof au fost implantate pana azi in toata lumea, sau tot al doilea ochi operat de cataracta beneficiaza de implantarea acestui tip de cristalin artificial.
Cristalinul artificial AcrySof monofocal asigura o vedere utila la o distanta fixa si nu corecteaza astigmatismul. Dupa aceasta operatie pacientul va avea nevoie de ochelari fie la aproape fie la distanta, fie si la aproape si la distanta.
- Cristalinul ACRYSOF IQ este un cristalin monofocal asferic si reprezinta o conceptie cu totul noua a opticii cristalinului, constand in reducerea aberatiilor de sfericitate, ceea ce se materializeaza intr-o vedere mai buna postoperatorie (contrast mai bun), in special seara si noaptea. De asemenea, ele sunt mai subtiri cu 10% decat cele ne-asferice, permitand a fi implantate printr-o incizie si mai mica, de 1.8-2.2mm.
- Cristalinul ACRYSOF TORIC este un cristalin monofocal, care pe langa proprietatile cristalinului de tip IQ are capacitatea de a corecta astigmatismul, ceea ce ii va permite pacientului o vedere buna la distanta fara ochelari.
Cristalinul artificial AcrySof multifocal asigura o vedere buna la toate distantele (aproape, intermediar , distanta).
- Cristalinul multifocal ACRYSOF RESTOR este cristalinul artificial, care datorita particularitatilor de fabricatie, ofera independenta fata de ochelari, in aproximativ 80% din cazuri, putandu-va astfel bucura de o vedere buna la orice distanta. Este cel mai nou tip de cristalin artificial, cu rezultate exceptionale, in cazuri selectionate, in plus este asferic, reducand aberatiile de sfericitate, si este dotat si cu filtre pentru radiatiile ultraviolete si radiatiile albastre nocive, protejand astfel retina de efectele secundare ale acestora.
Pentru cei mai multi viata fara ochelari pentru citit sau distanta este un vis. Implantele intraoculare monofocale ofera o vedere foarte buna la distanta. Majoritatea pacientilor operati de cataracta au nevoie de ochelari pentru citit. Cristalinul artificial Acrysof Restor transforma acest vis in realitate permitand pacientilor operati de cataracta sa vada clar la orice distanta fara ochelari. Acrysof Restor este revolutionar prin utilizarea tehnologiei apodizat difractive (similara cu cea folosita la fabricarea telescoapelor si a microscoapelor) si permite desfasurarea activitatilor zilnice fara ochelari. Pacientii pot citi ziarul, etichetele pe rafturi in magazin, conduce masina ziua si noaptea sau pot practica sporturi fara ochelari.
Desi aceste cristaline sunt foarte performante dependenta totala de ochelari nu se reduce in toate cazurile, ci doar in 80% din cazuri.
- Cristalinul multifocal ACRYSOF RESTOR TORIC care prezinta toate calitatile cristalinului de tip Restor, in plus poate corecta si astigmatismul preoperator.
Toate cristalinele Acrysof utilizate in clinica LASER OPTISAN sunt confectionate dintr-un material care are o foarte buna biocompatibilitate si un procent redus de aparitie in timp a sindromului de opacifiere a capsulei posterioare (asa numita cataracta secundara).
17) DE CE NU ESTE NECESARA SUTURA (COASEREA) PLAGII?
In clinica noastra operatia de cataracta se efectueaza printr-o incizie corneana principala de 2.2 mm si 2 incizii secundare de 1.2 mm, efectuate in majoritatea cazurilor cu laserul, care fiind atat de mici nu necesita sutura. Ele asigura o vindecare rapida a plagii si elimina astigmatismul postoperator.
18) CAT TIMP SE PANSEAZA OCHIUL DUPA OPERATIE?
Dupa operatie, ochiul pacientului se panseaza pana a doua-a zi, cand pacientul revine la control.
19) IN CE CONSTA TRATAMENTUL POSTOPERATOR?
- Tratamentul postoperator consta in utilizarea de picaturi si/sau unguent cu antibiotice si antiinflamatoare administrate de 3-5 ori/ zi, doar pe parcursul zilei ( nu si noaptea) pe o perioada de 4 pana la 6 saptamani.
- Uneori recomandam asocierea de lacrimi artificiale sub forma de picaturi sau gel si de antiinflamatorii pe cale generala.
20) CAND PACIENTUL OPERAT ISI POATE RELUA ACTIVITATEA?
Pacientul isi poate relua activitatile cotidiene (de uz personal), imediat postoperator, dar pentru activitatile caznice si/ sau profesionale recomandam un repaus relativ de 1-2 saptamani (concediu medical).
21) CARE SUNT RESTRICTIILE CELE MAI IMPORTANTE, DUPA OPERATIA DE CATARACTA?
1) Pacientul trebuie sa evite sa-i intre apa in ochi in timpul dusului si spalatul parului, pe o perioada de 4 saptamani. A nu se spala ochiul operat cu apa si sapun in acest interval.
2) Sa evite frecatul la ochi, praful, statul la soare, aglomeratiile , fumul.
3) Igiena oculara se face cu servetele cu dezinfectant IRIDIUM sau OCUSOFT sau cu apa fiarta si racita incepand cu a 2 a saptamana dupa operatie.
4) Se interzice inotul pe o perioada de 4 saptamani, dupa operatie.
22) LA CE COMPLICATII NE PUTEM ASTEPTA?
In zilele noastre operatia de cataracta cu laserul sau prin facoemulsificare a devenit una din cele mai sigure si mai eficiente proceduri chirurgicale, totusi exista complicatii. Complicatiile pot fi intraoperatorii, postoperatorii precoce si postoperatorii tardive. In general ele sunt minime si tratabile.
Le vom enumera in continuare doar pe cele mai importante (grave) intraoperatorii : ruptura capsulei posterioare si luxarea cristalinului in vitros , complicatii care nu mai permit implantarea cristalinului artificial in sacul capsular.
Complicatiile postoperatorii precoce : edemul cornean, aparitia cutelor descemetice, cresterea PIO (presiunii intraoculare) sunt leziuni minime, usor de tratat.Cea mai severa complicatie care poate sa apara postoperator precoce este endoftalmita. Ea se manifesta prin : ochi rosu, dureros, umflat, jena la lumina, scaderea dramatica a vederii ( fenomene care apar in primele zile dupa operatie).
Complicatiile postoperatorii tardive pot fi de tipul: astigmatism postoperator, opacifierea capsulei posterioare (cataracta secundara), edemul macular cistoid, dezlipire de retina etc.
23) SE REFACE CATARACTA?
Opacifierea capsulei posterioare a cristalinului se numeste impropriu cataracta secundara si de aici mitul si intrebarea “ cataracta reapare”?
Nu, cataracta odata operata nu se mai reface.
Frecvent, la aproximativ 10% din cazurile de cataracta operate , in functie de cristalinul artificial implantat si de varsta pacientului (opacifierea capsulei posterioare este cu atat mai intalnita cu cat varsta pacientului este mai tanara) poate sa apara opacifierea capsulei posterioare a cristalinului, la luni sau ani dupa operatie. Aceasta se decupeaza cu cateva impacte laser. Utilizam in clinica noastra laserul Yag dublat in frecventa. LaserulYag este un fascicul de lumina ce produce o deschidere in centrul capsulei posterioare. Este o tehnica simpla, nedureroasa, care se face in ambulatoriu, dureaza 5 minute, iar vederea se recupereaza spectaculos. Unii oftalmologi prefera curatarea capsulei posterioare printr-un act chirurgical numit “polisare”.
24) VOR MAI FI PROGRESE IN CHIRURGIA CATARACTEI?
In primul rand se doreste o reducere a complicatiilor chirurgiei cataractei. Cataracta poate avea complicatii infectioase sau legate de tehnica operatorie.
Cele infectioase sunt rare (endoftalmita) , aproximativ 1 la 1000 cazuri operate. Reducerea acestui risc se poate realiza prin protocoale riguroase de asepsie, iar reducerea complicatiilor tehnice prin dezvoltarea tehnologica ( chirurgia laser a cataractei ) si o cat mai buna practica chirurgicala a oftalmologilor.
In al doilea rand, s-au incercat si se incerca noi solutii pentru fragmentarea cristalinului.
Sonda AquaLase utilizeaza apa pentru fragmentarea cataractei, dar nu este eficienta decat in cataractele incipiente si desi este mai putin traumatizanta pentru capsula posterioara si nu cauzeaza incalzirea corneei, nu prea se foloseste in practica curenta.
Laserul incepe sa se utilizeze din ce in ce mai mult in operatia de cataracta si credem ca utilizarea lui va duce la scaderea complicatiilor legate de tehnica operatorie. Cu ajutorul laserului se pot efectua inciziile, decuparea capsulei anterioare (capsulorexisul), fragmentarea nucleului cristalinian. Este totusi nevoie in continuare de aparatul cu ultrasunete pentru a indeparta fragmentele cristaliniene din sacul capsular.
Si apoi s-ar impune o revolutie in randul cristalinelor artificiale.
Sa speram in mai bine!
25) CARE ESTE PRETUL UNEI OPERATII DE CATARACTA?
Tarifele sunt diferite in functie de tehnica si de tipul de cristalin artificial folosit, variindintre 2200 lei si 6500 lei
Chirurgia laser a cataractei costa in plus 2000 lei.
LenSx CHIRURGIA LASER A CATARACTEI
Alegând intervenţia chirurgicala cu laserul LenSx® de la Alcon, veţi beneficia de o soluţie cu adevarat inovatoare, care permite personalizarea intervenţiilor de cataracta. Intervenţia laser fara bisturiu, bazata pe comanda computerizata, permite chirurgului sa planifice si sa realizeze intervenţia chirurgicala pe baza unor specificaţii individuale exacte, fapt imposibil de realizat prin alte metode chirurgicale.