ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI UZUALE LEGATE DE CHIRURGIA REFRACTIVĂ CU LASER EXCIMER (L.E )
1.Cine poate beneficia de chirurgie refractivă prin laser excimer?
Toate persoanele care prezintă un viciu de refracţie – miopie, hipermetropie, astigmatism, care au vârsta de peste 18-20 ani, la care refracţia oculară s-a stabilizat (mai ales în cazul miopiei ) şi care doresc să renunţe la portul ochelarilor sau lentilelor de contact.
Indicaţii:
a)estetice sau de confort
În cazul în care vederea pacientului se poate corecta în totalitate cu ochelari , dar din motive estetice nu doreşte să poarte ochelarii.
b)profesionale
Unele profesii presupun o vedere perfectă fără ochelari sau cu anumite limite ale dioptriilor cum ar fi: aviatori, cadre militare, şoferi profesionişti,etc.
c)de contact
Se adresează celor ce nu suportă portul ochelarilor sau a lentilelor de contact datorită unor conformaţii particulare ale piramidei nazale ( după traumatisme ) sau au reacţii alergice la soluţiile de întreţinere a lentilelor de contact.
2.Contraindicaţii :
a)boli oculare
– corneea subţire
-anizometropia peste 6D care este însoţită de ambliopie
-keratoconus
-astigmatismul neregulat
-ptoza palpebrală
-tulburări de motilitate oculară, deficite strabice
-glaucom (steroizii administraţi postoperator pot creşte PIO; antiglaucomatoasele pot induce epiteliopatie )
– ochi unic funcţional
-boli oculare ale polului anterior sau posterior
b)boli generale :pacemaker,colagenoze, diabet zaharat ,sarcina şi alaptarea
3.Cum are loc chirurgia refractivă prin laser excimer? Folosim ace ,bisturiu ?
Viciile de refracţie (miopia, hipermetropia, astigmatismul) sunt corectate de laser prin modificarea corneei. Are loc modificarea stratului superficial, schimbând refracţia acestuia.
Intervenţia nu presupune tăieturi, suturi; nu folosim ace sau bisturie.
Intervenţia chirurgicală are loc în anestezie topică, se instilează picături cu anestezic şi de aceea nu este dureroasă.
4.Ce înseamnă garanţia medicală ?
a) Garantăm desfăşurarea tratamentului la cel mai înalt nivel.
b) Aparatura corespunde standardelor mondiale; este folosită în SUA, Europa, Asia.
5.Trebuie să ne gândim la neplăceri legate de tratament ?
Măsurătorile preoperatorii şi operaţia în sine sunt indolore. În urma intervenţiei PRK corneea trebuie să se reepitelizeze. Aproximativ 3 zile puteţi avea fotofobie, senzaţie de corp străin, care în funcţie de individ pot fi resimţite dureri intense . Pentru această perioadă se administrează antialgice şi reepitelizante. Aceste aproximativ 3 zile sunt cele mai neplăcute din cursul tratamentului.
In urma interventiei LASIK , puteti avea fotofobie , senzatie de corp strain , dar nu dureri deoarece ablatia laser este sub flap .
6.Persoana tratată sigur nu va mai avea nevoie de ochelari niciodată ?
Aceasta depinde în primul rînd de situaţia preoperatorie:
– dacă nu sunt multe dioptrii de redus, atunci în viaţa de zi cu zi nu mai trebuie să poarte ochelari
– dacă va vedea să conducă seara sau să citească subtitrarea filmului din ultimul rând la cinema, aceasta depinde de dioptriile purtate în prezent.
Acurateţea laserului este de ordinul micronilor (500µ = 0.5 mm), deci va modifica corneea exact în aşa fel încât dumneavoastră să vedeţi perfect fără ochelari.
Totuşi dacă corectăm peste -6, -8 D pot apare şi variaţii. Corelând datele mai multor mii de pacienţi cu rezultatele postoperatorii rezultă:
– corectarea unor vicii sub -6 D dă o variaţie de 0,5- 1 D faţă de ideal , care în mod normal este aproape de neobservat.
– corectarea viciilor peste -6, -8 D pot avea o variaţie de 1-2 D de la ideal în 40% din cazuri, dar, în comparaţie cu vederea foarte slabă fără ochelari a pacientului înainte de operaţie, aceasta este o îmbunătăţire semnificativă.
Exemplu : un pacient cu miopie de -10 D, fără ochelari vede doar pete, dar după tratament, tot fără ochelari, îşi poate desfăşura activitatea în viaţa de zi cu zi.
Dacă pacientul doreşte o vedere perfectă şi nu doreşte să poarte corecţie optică de 1-2 D, iar corneea este suficient de groasă, atunci se poate repeta intervenţia astfel eliminând şi acest mic viciu.
În hipermetropie, la vicii peste 6 D pe baza experienţei internaţionale nu este indicată intervenţia.
În concluzie putem spune că vederea fără ochelari se îmbunătăţeşte în urma tratamentului laser.
7. Va fi nevoie de ochelari la citit peste vârsta de 40 de ani ?
Tratamentul laser nu previne presbiopia, adică îmbătrînirea ochilor, proces fiziologic. Dacă o persoană cu vîrsta de peste 40 ani la citit vede doar cu ochelari cu + sau măreşte distanţa pentru a putea citi (întinde mâna ) iar la distanţă vede bine fără ochelari înseamnă că este presbioapă.
În presbiopie tratamentul laser nu este indicat.
Dacă însă persoana poartă ochelari şi la distanţă şi la aproape, după intervenţie va avea nevoie de ochelari doar la aproape sau se poate modifica refracţia oculară astfel încât cu ochiul drept pacientul să vadă bine la distanţă şi cu ochiul stâng să vadă bine la aproape (conceptul monovision).
8.Cei care doresc tratament laser la vârsta de peste 45 ani mai trebuie să poarte ochelari la citit postoperator ?
Există 3 situaţii :
a) Dacă la distanţă este nevoie de +4 D iar la citit de +6 D, postoperator pacientul va vedea la distanţă fără ochelari, iar la citit va purta +2 D.
b) Dacă la distanţă este nevoie de -3 D, postoperator nu va mai fi nevoie de ochelari la distanţă, dar la citit pacientul va purta ochelari, dar astfel va scăpa de neplăcerile ochelarilor bifocali.
c) Conceptul monovision – intervenţia laser modifică refracţia oculară astfel încât pacientul vede bine cu ochiul drept la distanţă şi cu ochiul stâng la citit.
9.Cât timp va fi pacientul disponibilizat?
În condiţii de muncă fără fum sau praf aproximativ 1-2 sapt . Calculatorul se poate folosi după restabilirea vederii de aproape.
La miopi se stabilizează mai întâi vederea la distanţă, cea de aproape necesită o perioadă de învăţare, pentru că până acum pacienţii au citit şi scris cu un ochi miop. La tineri această perioadă este de 4-8 zile, iar la pacienţii mai în vârstă mai mare.
La hipermetropi este invers.
Datele sunt statistice cu specificaţie de 98 %, cu variaţii individuale.
10. Pot apare complicaţii în urma tratamentului laser?
Bineînţeles, orice intervenţie chirurgicală poate fi urmată de complicaţii posibile.
a) intraoperatorii (ţin de cornee, de microkeratom, de laserul excimer )
– descentrarea ablaţiei
– flap incomplet
– free flap
b) postoperatorii
1) lăcrimare, fotofobie
2) ceaţă în amurg, noaptea halouri, mai ales la conducătorii auto
3) infecţii oculare, în absenţa unei igiene riguroase şi a neaplicării tratamentului (Preventiv se administrează colir cu antibiotic şi acordăm o atenţie crescută sterilizării; poate de aceea în clinica noastră nu am întâlnit această complicaţie )
4) temporar poate apare o înceţoşare a corneei, care în majoritatea cazurilor se observă doar de medic la biomicroscop; aceasta apare mai ales la corectarea unei dioptrii mari, iar pentru a evita această complicaţie utilizăm tratament laser cu energie scăzută.
5) reepitelizare dificilă
6) keratite pe şi sub flap, infecţioase şi neinfecţioase
7) regresia, mai ales la pacientul sub 25 ani cu miopie mare; la pacientul peste 50 ani nu există regresie, dar apare presbiopia. Regresia de obicei este minimă şi, mai ales la hipermetropi, poate apare scăderea vederii.
8) supracorectarea sau subcorectarea, alte complicaţii
Cu ajutorul picăturilor prescrise, pacienţii pot preveni complicaţiile amintite, care de altfel apar foarte rar şi sunt temporare.
În concluzie putem spune că nu apar complicaţii care să ducă la pierderea vederii.
11. Se va vedea pe ochi că a fost operat ?
12. De ce este mai bun tratamentul laser decât portul lentilei de contact ?
13. Ce fel de laser excimer utilizăm?
Laserul utilizat în clinica noastră se numeşte Allegretto Wave – Eye Q, de 400 Hz, produs de firma germană WaveLight.
Aplicaţiile standard se utilizează în :
Miopie -0.25 până la -14 D, zo 4,5 până la 8 mm
Astigmatism miopic -0.25 până la -6 D, zo 4,5 până la 8 mm
Hipermetropie +0.25 până la +6 D, zo 6 până la 7 mm
Astigmatism hipermetropic +0.25 până la +6 D, zo 6 până la 7 mm
Aplicaţii terapeutice PTK adâncime de ablaţie 5-100 µm, zo 2 până la 8 mm.
14. De ce este mai bun aparatul Allegretto Wave – Eye Q decât alte lasere excimer?
Acest aparat este unul dintre cele mai moderne şi mai eficiente lasere. Recent un lanţ de optici din SUA a cumpărat pentru tratarea pacienţilor lor 75 de aparate Allegretto Wave – Eye Q.
Ce are nou acest aparat? Modulul integrat de Neuro-Track controlează riguros ciclotorsiunea ochiului şi dă chirurgului cea mai mare siguranţă în prevenirea ciclotorsiunii. Sistemul optokinetic de urmărire a mişcărilor ochiului forţează ochiul şi stabilizează imaginea pe retină cu o orientare perfectă pe verticală şi orizontală.
Profilele de tratament asferic pentru ablaţie Wavefront Optimized au ca rezultat realizări clinice excepţionale în privinţa calităţii vederii, în special pentru privirea fixă şi vederea pe timp de noapte.
Cu profilele de tratament Wavefront Optimized consumul tisular este minim.
Microscopul de mare precizie cu 5 trepte de mărire, oferă o imagine clară a câmpului chirurgical. Sursa de iluminare cu LED alb asigură o vizualizare de mare contrast.
15. Ce aparatură folosim pentru etapa preoperatorie?
Pachetul terapeutic Allegro-Oculyzer pentru tratamente personalizate ghidate topografic este alcătuit din:
a) Pachetul de diagnosticare Allegro-Oculyzer, care se bazează pe recunoscuta tehnologie cu dispozitiv Pentacam.
b) Notebook cu software de operare, inclusiv detectarea keratoconusului.
c) Modulul de software OcuLink pentru Allegretto Wave care permite transferul de date de la Allegro-Oculyzer la laserul Allegretto Wave–Eye Q.
16. Cât costă tratamentul?
17. Merită efectuat tratamentul laser?
18. De ce o parte din personalul clinicii noastre poartă ochelari ?
În primul rând o parte dintre colaboratorii noştri poartă ochelari la citit – ceea ce după cum am spus nu se poate rezolva.
În al doilea rând din 10 pacienţi tratăm doar 4-5, deoarece pentru mulţi nu putem garanta rezultate bune. Nu toată lumea se pretează pentru această intervenţie, datorită grosimii corneei şi bolilor oculare sau generale asociate.Aceeaşi situaţie este valabilă si pentru personalul nostru.
În al treilea rând există meserii în care prezintă avantaj; miopia pentru ceasornicari, oftalmologi – în aceste condiţii chiar dacă se poate efectua, nu se recomandă tratamentul laser. De aceea vă vom întreba şi pe dumneavoastră ce lucraţi, „la ce vă folosiţi ochii?”. În mod evident vederea ideală este diferită pentru un pilot şi un ceasornicar.
19. Se pot trata ambii ochi odată?
20. La sfârşitul consultaţiei medicul îmi va spune să accept tratamentul?
Nu, pentru că nu ar fi corect, dar noi vă furnizăm toate datele necesare pentru a vă decide. Vă vom spune dacă aţi putea efectua tratamentul laser, dacă nu prezentaţi vreo condiţie eliminatorie.
Dacă tratamentul laser se poate efectua vă vom prezenta vederea de după intervenţie. Vă vom prezenta 2 posibilităţi de vedere prin probe de lentile:
a) vă prezentăm vederea ce poate fi atinsă în mod sigur în urma tratamentului laser în cazul dumneavoastră.
b) vederea care se va obţine de fapt în 95% din cazuri este mai bună decât cea ce se poate obţine în mod sigur (pct a).
Cei 5 % vor avea vederea de la pct a. În măsura în care sunteţi mulţumit cu vederea de la pct a, puteţi liniştit să faceţi tratament laser. Dacă aţi fi mulţumit doar cu vederea prezentată a doua oară atunci trebuie să meditaţi asupra deciziei.
Mai bine nu vă prezentaţi pentru tratament dacă doriţi un rezultat de 100 % pentru că acest lucru nu se poate garanta în urma intervenţiei.
21. Există restricţii fizice, se pot ridica greutăţi sau apleca în urma tratamentului laser?
Nu există restricţii fizice permanente . După 4-6 saptămâni se poate înota în bazin sau apă naturală.
Calculatorul se poate folosi după restabilirea vederii de aproape.
Solarul şi radiaţiile UV trebuie evitate ½ an – este singurul factor ce periclitează rezultatul intervenţiei.
22. Se pot purta lentile de contact în urma tratamentului laser?
Tratamentul laser nu modifică curbura ochiului astfel încât cei care au purtat lentile de contact cu dioptrii înainte de tratament pot purta lentile de contact postoperator dar cu dioptrii mult mai mici, dacă tratamentul laser nu a putut corecta tot viciul de refracţie.
În urma intervenţiei pacientul va purta lentile de contact moi pe perioada de reepitelizare.
În concluzie se pot purta lentile de contact, dar în general nu va fi nevoie, căci de aceea facem tratament laser.
Atenţie ! Cei care poartă lentile de contact dure pot efectua tratament laser după 2-4 luni de sistare a portului acestora, perioadă în care dispare depresiunea cauzată de acestea pe cornee. În această perioadă se vor efectua mai multe controale.
23. Când se efectuează controalele postoperatorii?
Primul control se va efectua imediat după operaţie.
Al doilea, a 2 a zi postoperator.
Al treilea, la 3-4 zile de la operaţie.Aceste controale intră în preţul operaţiei.
Ulterior facem controale la 1 , 3 , 6 , 12 luni postoperator.
Controlul postoperator costa 110-160 Lei ( control clinic -60 Lei iar topografia corneana de control 50 Lei pentru un ochi sau 100 Lei pentru ambii ochi )